joi, 17 iulie 2008

Simbolurile religioase nu ar trebui purtate

O incerc sa rezum cazul negator la cateva idei, desi este foarte greu pentru ca sunt foarte multe argumente pentru un caz negator si incepem sa ne facem griji cum o sa-l prezentam in 2 min.

Dupa cum v-ati dat seama din titlu o sa ne referim mai mult la haine, bijuterii, referindu-ne la legea din franta, germania, belgia(mai putin turcia ca acolo de curand nu mai exista legea).

Fiind tari multiculturale toate au probleme cu integrarea imigrantilor si se confrunta cu violenta din cauza asta. Mai mult simbolurile religioase sunt percepute ca fiind opresive, atat de cei de alta religie dar chiar si de membrii religiei respective(de exemplu femeile mulsumane care sunt obligate de catre familii sa poarte valul , cu toate ca religia lor nu le impune acest lucru).

Legat de secularitatea/laicitatea statului, nepermitand simboluri religioase cu siguranta statul nu poate fi invinovatit de promovarea unei religii. In caz contrar, daca oamenii si-ar expune simbolurile religioase atunci automat religia majoritatii ar fi promovata.

Mai sunt multe de argumentat pe motiunea aceasta, dar mai las si pentru commenturi:)

2 comentarii:

Anonim spunea...

sa stiti ca argumentul precedentului, intr-o dezbatere care este pe masa de disectie publica in momentu asta, nu e de prea mare folos.

in cazurile astea folosesc mai mult motivele care au stat la baza deciziilor, si anume legislatia invocata in fiecare din cazuri.

mi se pare cam simplist abordata formularea "cu siguranta statul nu poate fi invinovatit" , cred ca sugrumati ideile inainte de a se naste, de teama contra-argumentarii.

lasati-le sa traiasca mai mult:)

Radu S spunea...

eu nu cred ca daca fiecare si-ar expune simbolurile religioase atunci religia majoritatii ar fi promovata.

In primul rand, putina lume se identifica in ziua de azi cu religia, adica alege simboluri religioase in detrimentul brandurilor pentru a se defini in fata celorlalti. Sunt - e adevarat - tari in care secularizarea nu e tocmai o prioritate, dar discutia ar trebui purtata separat pentru ele. In civilizatia occidentala cine poarta azi, cu exceptia cruciulitelor, care de obicei sunt sub haine - simboluri religioase?

Imigrantii? Eu am dubii, pentru ca singura lor dorinta e sa se integreze cat mai bine. Plus ca nu toti imigrantii sunt musulmani sau hindusi :)))